404 | İzvit Haber İzvit Haber
Facebookta paylaş

KÖYÜN TARİHİ


Karaman İli, Ermenek ilçesine bağlı ve 15 km uzaklıkta , eski adı yukarı izvit -daha eski adı izvit-i ulvi - olan , antik sbide (bir iddiaya göre zeede ) kenti harabelerinin yanına kurulmuş , 1400 metre rakıma sahip , 2000 yılındaki sayıma göre nüfusu 749 olan , doğal güzelliklere sahip köy. yörede suluin gibi geçmişi tarih öncesine uzanan yerleşim izleri görülmektedir. Roma - bizans kaya mezarları (Sultantahtı ) , roma imparatoru Zenon tarafından yaptırıldığı söylenen 14 km ye varan, kayalara oyulmuş su yolu gibi ilginç kalıntılara sahip , ilgisizlikten ötürü antik kentin yer üstü yapıları yağmalanmış, yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Karamanoğulları tarafından 1115 te 12 hane olarak yerleşildiği, camisindeki kitabe okunamamıştır, ulaşımın zorluğuna rağmen, doğal güzellikleri , anıt çınarı , çeşmesi , Karamanoğlu camisi , hemen yakınında korumaya alınmış katran (Toros sediri ) ormanı , yaylasında geçmişe göre daha seyrek de olsa ardıç ağaçları, bol suyu ile görmeye değer bir şirin köydür. geçim kaynağı olarak hayvancılık önemini yitirmekte, meyvecilik artmaktadır. diğer Anadolu köyleri gibi dışarıya göç vermektedir. 

Köyün Osmanlı Dönemindeki adı İzvid-i Ulvi'dir. Cumhuriyet Döneminde İzvit olarak söylenmiştir. 1963 yılında ise Yukarı Çağlar adı verilmiş. "Yukarı Çağlar" adı; Meraspoli Mağarasına bağlantılı bol sularından dolayı verilmiştir.
Köyün kısıtlı ve çok parçalı tarım arazilerinde elma, kiraz başta olmak üzere birçok meyve üretilmektedir. Köyde yaklaşık 50 öğrencisi olan bir ilk okul, ikisi kullanımda üç adet cami ve bir sağlık evi bulunur. Sağlık evine haftada bir gün doktor gelir.
Sbide Antik Kenti Alıntı

Hiç yorum yok:

| Copyright © 2001 İzvit Haber
Yönetim
rekmobi_23424212482.html