404 | İzvit Haber İzvit Haber
Facebookta paylaş

“GOCADÖNME”Yİ KAYBETMEMİZ LAZIM


Bir yıl önce 21.11.2015 tarihinde Medya Ermenek ve Ermenek Haber sitelerinde yayınladığım habere bugüne kadar hiçbir yetkiliden ses gelmedi.
Hatta o haberde Güneyyurt Belediye Başkanı ile yaptığım söyleşide;“Yenimahalle – Yukarı Çağlar Köyü arasındaki ‘GOCA DÖNME’yi kaybetmemiz lazım. Ermenek’ten, Güneyyurt’tan kısacası yurdumuzun değişik yörelerinden TAŞELİ ŞEHİLİK ANITINı görmeye gelen misafirler taşıtları ile bu dönemeçte zorlandıkları, hatta zaman zaman bu dönemeçten aşağıya uçan taşıtlar olduğunu görmekteyiz.  Bu tür kazaların yaşanmaması ve Şehitliğe gelen misafirlerin zorlukla karşılaşmaması için arasındaki ‘GOCA DÖNME’yi kaybetmemiz lazım. Çünkü Şehitlik için bu dönemeç bir eksiklik ortaya çıkarmakta. Şehitliğin önünden yol direk olarak Yenimahalle’ye inebilmeli. Güneyyurt Belediye Başkanı olarak biz üzerimize düşen sorumluluğu hissediyoruz. Bizim yanımızda Ermenek Kaymakamlığımız ve Özel İdaremiz de bu konuya acilen el atmasını bekleriz.  Diğer yandan Şehitliğin çevresine mutlaka bir mesire alanı dizaynı yapılmalı. Artık Şehitlik, masmavi Yukarı Çağlar Kızıcayeri Göletine bakıyor. Böyle bir güzelliği doya doya yaşaması lazım.” demişti.
Yukarı Çağlar Köy yolu 1969 yılında yapılmış ve 2000’li yılların başında asfaltlanmıştı. 2011 yılında Yukarı Çağlarlı Piyade Uzm. Çavuş Yunus Berber 1 Temmuz günü şehit düşmüş ve 2 Temmuz günü Yukarı Çağlar Köy Mezarlığına defnedilmeden önce devlet töreni yapılmış ve zamanın Karaman Valisi, Karaman üst düzey daire amirleri, Ermenek İlçe Kaymakamı ve daire amirleri, Taşeli ilçeleri belediye başkanları ve binlerce misafir bu yoldan geçti ve hepsi de “Koca Dönme”yi (viraj) gördüler. Bu virajı gören herkesin de içinden mutlaka; “Şu virajı kaldıramamışlar. Kaldırmak zor olmamalı!” şeklinde şahsi düşünmelerigeçmiştir.
Daha sonra köyün sınırları içinde bulunan Elleztepesi üzerine Taşeli Şehitler Anıtı yapılmış, 26.04.2011 tarihinde o günün Karaman Valisi Sayın Süleyman Kahraman, Karaman Milletvekilleri Sayın Lütfi Elvan, Sayın Mevlüt Akgün, Sayın Hasan Çalış, Konya Orman Bölge Müdürü Eşref DURMUŞ, Karaman Şehit Aileleri Dernek Başkanı, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Sebahaddin ALTUN, Ermenek Kaymakamı Mehmet Demir, Ermenek Müftüsü Recep Apaydın, Başyayla Kaymakamı Uğur SEZER, Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar, Başyayla Belediye Başkanı Şerafettin Bulgurcu, Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, Güneyyurt Belediye Başkanı Celil Yağız, Ak Parti İl Başkanı Süleyman ATİK, Ermenek Orman İşletme Müdürü Turan GÜCAL, Yukarı Çağlar, Güneyyurt ve Yenimahalle halkının yoğun katılımıyla gerçekleştirilmişti.
        Anıt açılışına katılan yüzlerce misafir yine bu yoldan geçerek, özellikle “Koca Dönme”yi görerek geçtiler.
        Bu virajı ben mi görüyorum sadece gelen binlerce misafirimiz bu virajı görmediler mi? Hatta bu yolun sorumlusu olan amirler görmediler mi? Yanılmış olamam çünkü başka geçecek yol yok hepsi de gördüler. Hiç birisi de bu viraj “Taşeli Şehitler Anıtına gidebilmek için uygun değil.” demediklerini de zannetmiyorum.
        Günümüzde Taşeli Şehitlik Anıtını görmeye gelen yüzlerce misafir görmekteyiz. Gelen bu misafirlerin hala 1969 da yapılan, yörede “Goca Dönme” olarak adlandırılan virajın kaldırılması, günün şartlarına uygun dizayn edilmesi sadece Yukarı Çağlar halkının değil Taşeli Şehitlik Anıtını görmeye gelen tüm insanların yararına olmayacaktır.
        Taşeli Şehitlik Anıtına kadar olan yolun artık ulusal bir yol olduğu unutulmamalıdır. Varsın Taşeli Şehitlik Anıtından sonra kalan yolu Yukarı Çağlar Köy yolu olarak kabul edin. 18.12.2016

Durmuş Ali Özbek

durmusaliozbek@hotmail.com

Hiç yorum yok:

| Copyright © 2001 İzvit Haber
Yönetim
rekmobi_23424212482.html